Posts

30 + Job Interviews: What I Learn?

30 + Job Interviews: What I Learn?
2012. A year that I found myself searching for the perfect ways to reach my dream job as a lecturer. Feeling exhausted, frustrated, and giving up creep inside of me. I’m grateful I’ve been given so many opportunities to go through such a huge number of interviews, from academic and industrial areas.
I’ve been a bad and excellent interview’s candidate. It’s like a never-ending game with less chance of winning to get that dream job. But deep within my heart, I want to fight, never wanted to hear what the naysayers say about my struggles. Just keep on moving.
Persistent. Luck. Hard work. All were intertwined in my journey. Persistent never to give up. Even though the other people felt exhausted towards my job-hunting journey. Only just by looking. Having luck by praying to God to help ease my journey. Believe that the big boss is looking up there. Hard work by continuous applying job once a month even there’s no job opening. Creating my own.
Even tho…


Quantitative vs. Qualitative Research: Closing the Gap through Diagrams and Frequencies

I did my Ph.D. for 4 years previously, and I found there is a significant gap between two research methods of quantitative and qualitative: interpretation. When I was in my master’s degree year, I quantitatively did my thesis. However, I change my approach to qualitative due to my personal research scope involving spirituality concept.
There were many differences between these two. However, what intrigued me the most is how these methods can close its gap. Majority of my friends were doing quantitative, as I’m the minority of doing qualitative, I found many assumptions and opinions on both methods being portrayed by both group of students.
Quantitative was deemed not in-depth enough when it comes to findings’ interpretation, and many adaptations from previous researches as well. The bright side on this method was that it may shorten the period of doing research, lack of bias and the findings are quantifiable.
Qualitative, on the other hand, was believed to be taken a more extended …

Coming Soon.. in 2019

Image

Penipuan Umrah di Malaysia: Cara - Cara Mengelak dari Ditipu

Salam all..

Hari ni saya nak kongsikan cara - cara untuk mengelak dari ditipu penipuan Umrah. mis dapat informasi ni dari kajian PhD saya yang melibatkan penipuan umrah di Malaysia ni. Informasi ini dikongsikan untuk kegunaan bersama. saya dapat info ini dari Kementerian, syarikat2 umrah dan pelanggan umrah sendiri selepas interview dengan mereka. ok, cara - caranya adalah seperti berikut: 
1. Cari informasi tentang syarikat umrah.

selalunya, bila kita tengok agamawan (ustaz/ustazah) jadi model kepada sesetengah syarikat umrah, kita perlu cari informasi tentang syarikat tersebut. jangan hanya percaya kepada model tersebut. sebabnya, model tersebut hanyalah mempromosikan sahaja servis umrah mereka, yang menjalankan servis tersebut adalah syarikat itu. kat mana nak semak informasi ni? di sini: 
http://www.motour.gov.my/semakan/umrah http://www.motour.gov.my/semakan/umrah-sub
pastikan mereka mempunyai lesen umrah yang berdaftar supaya anda tidak tertipu. 
2. Pembayaran deposit. 
Syarikat umr…

PhD: Satu Jalan Tarbiah

Alhamdulillah. Dah lama mis tak update post, ni baru nak update. Dek kekangan masa mengajar dan belajar, akhirnya mis dah habis pun belajar. Buat yang baru masuk blog mis, mis ucapkan selamat datang. 😃 Mis sudah pun habis phd., so pada sesiapa yang nak ambil phd, atau tengah buat phd, bolehlah nak tanya sikit sebanyak. Mis bantu mana yang mampu. Mis ambil phd in business economics di upm dan habis dalam 9 semester (4.5 tahun). Perjalanan yang cukup mencabar dengan ujian keluarga dan diri sendiri, deadline dan kerenah orang sekeliling, dan juga yang paling susah: kewangan. Mis ditaja dibawah slab slai kpt, orang mesti fikir saya tiada masalah kewangan, jawapannya, tidak. Kontrak saya dengan kpt adalah 3 tahun, dan lagi 1.5 tahun mis bayar yuran dan tanggung diri sendiri. Tapi alhamdulillah, Allah jugalah majikan yang paling agung, pemberi segala rezeki. Post kali ni mis nak buat panjang sikit, so baru puas hati orang baca. Dah lama takde sentuhan personal dari saya, so saya tulis panj…

Pinjaman Pelajaran Boleh Ubah Yayasan Bank Rakyat 2017/2018

salam guys,
miss baru dapat tau tentang satu biasiswa yang dibuka oleh bank rakyat. tarikh tutup 9/10/2017. sedikit informasi dari laman web mereka:
1. Apakah bidang yang ditaja oleh Yayasan Bank Rakyat (YBR)?
Bidang pengajian tumpuan :
• Perakaunan
• Perbankan
• Pengurusan Perniagaan
• Sumber Manusia
• Ekonomi
• Komunikasi Media
• Undang – Undang
• Sains Aktuari
Akan tetapi YBR tetap menaja semua bidang lain kecuali Perubatan dan Penerbangan (Lesen)
2. Siapakah yang layak memohon Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) ?
Warganegara Malaysia yang telah mendapat tawaran untuk mengikuti pengajian serta memenuhi syarat kelayakan akademik yang ditetapkan:- i) Umur tidak kurang dari 18 tahun semasa membuat Pembiayaan PPBU dan tidak melebihi  30 tahun semasa tamat pengajian (Permohonan Sijil Kemahiran, Diploma, Diploma Vokasional, Ijazah Sarjana Muda dan Professional). Manakala bagi pemohon peringkat Sarjana dan Ijazah Kedoktoran (PhD) pula, pemohon dikehendaki menamatkan pengajian sebe…

Dari Meja Admin: Yes, Biasiswa Makin Berkurang.

salam malam.
setelah bertungkus lumus dengan phd yang tak sudah sudah, miss hari ni try luangkan masa kat blog kesayangan ni. :)
ok, ramai yang tanya miss macam mana nak apply biasiswa, ataupun ada tak miss tau mana mana biasiswa nak sambung belajar. huhu. miss tak berapa tau sangat sebabnya... news biasiswa dah jarang keluar.
biasiswa mybrain nampaknya pun tak ada buat masa ni, so apa yang miss sarankan untuk bagi yang nak sambung belajar tu.
1. Tunggu ekonomi ok sikit. Mungkin akan ok beberapa tahun. apa yang miss tahu, bila minyak naik harga, ada harapan ekonomi ok. T_T insyaallah ekonomi ok, education fund pun akan disuntik kembali.
2. untuk yang nak sambung dalam beberapa tahun ni, bagi yang ambik research miss sarankan try tengok fellowship universiti. mugkin ada untuk jadi research assistant. tapi kan.. bayaran dia mungkin sangat sikit.
3. try cari biasiswa luar negara. german is free education fee..
4. try cari biasiswa kerajaan negeri. baru2 ni selangor ada keluar biasiswa p…