Thursday, December 15, 2016

Dari Meja Admin: Yes, Biasiswa Makin Berkurang.

salam malam.

setelah bertungkus lumus dengan phd yang tak sudah sudah, miss hari ni try luangkan masa kat blog kesayangan ni. :)

ok, ramai yang tanya miss macam mana nak apply biasiswa, ataupun ada tak miss tau mana mana biasiswa nak sambung belajar. huhu. miss tak berapa tau sangat sebabnya... news biasiswa dah jarang keluar.

biasiswa mybrain nampaknya pun tak ada buat masa ni, so apa yang miss sarankan untuk bagi yang nak sambung belajar tu.

1. Tunggu ekonomi ok sikit. Mungkin akan ok beberapa tahun. apa yang miss tahu, bila minyak naik harga, ada harapan ekonomi ok. T_T insyaallah ekonomi ok, education fund pun akan disuntik kembali.

2. untuk yang nak sambung dalam beberapa tahun ni, bagi yang ambik research miss sarankan try tengok fellowship universiti. mugkin ada untuk jadi research assistant. tapi kan.. bayaran dia mungkin sangat sikit.

3. try cari biasiswa luar negara. german is free education fee..

4. try cari biasiswa kerajaan negeri. baru2 ni selangor ada keluar biasiswa pelajaran.

5. zakat.

p/s: hmm.. hopefully ekonomi makin ok, sebab pemegang biasiswa ni pun takde duit dah sebab banyak bajet kena cut. huhu..


Friday, April 15, 2016

MyBrain & PTPTN: Permohonan Bersama.

Salam Ukhwah,

Bulan lepas saya ada terima email dari pembaca berkenaan dengan pertanyaan permohonan MyBrain dan PTPTN. saya sertakan sekali pertanyaan oleh beliau untuk rujukan bersama:

1. Saya ada terdengar bahawa My master boleh digabungkan dengan PTPTN. Betulkah boleh jika saya ingin memohon kedua-dua pembiyaan ini?

J: MyBrain boleh digabungkan bersama - sama dengan PTPTN kerana ia adalah pinjaman. saya pun pernah apply kedua - duanya masa MyMaster dahulu.

2. Adakah saya perlu memaklumkan pihak MyBrain setelah memohon PTPTN?

J: Tidak perlu. Kalau anda memohon MyBrain dan PTPTN dalam masa yang sama, dan anda menggunkan duit PTPTN untuk membayar yuran sem pertama, setelah permohonan MyBrain diluluskan, sila inform bendahari universiti anda bahawa anda telah lulus permohonan MyBrain untuk membolehkan anda claim balik yuran sem pertama. ada juga pelajar mengatakan yuran sem pertama tidak boleh dapat balik. wallahualam.

3. Boleh x saudari bagitau macam mana mybrain membayar yuran pengajian untuk semester seterusnya jikalau PTPTN pon diterima juga? Adalah akan terjadi "double payment" bagi yuran universiti jikalau PTPTN juga memotong yuran pengajian secara automatik?

J: PTPTN tidak akan dipotong secara automatik. Duit PTPTN akan dimasukkan ke dalam akaun bank islam pelajar once in a semester. jika pelajar ingin membayar yuran menggunakan PTPTN, mereka hendaklah membayar sendiri yuran pengajian daripada duit di dalam bank islam tersebut.

p/s: selalunya pelajar mymaster full time coursework akan apply PTPTN kerana ketiadaan duit sara diri dan mybrain hanya cover duit yuran sahaja. :) good luck study!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...