Posts

Pinjaman Pelajaran Boleh Ubah Yayasan Bank Rakyat 2017/2018

salam guys,
miss baru dapat tau tentang satu biasiswa yang dibuka oleh bank rakyat. tarikh tutup 9/10/2017. sedikit informasi dari laman web mereka:
1. Apakah bidang yang ditaja oleh Yayasan Bank Rakyat (YBR)?
Bidang pengajian tumpuan :
• Perakaunan
• Perbankan
• Pengurusan Perniagaan
• Sumber Manusia
• Ekonomi
• Komunikasi Media
• Undang – Undang
• Sains Aktuari
Akan tetapi YBR tetap menaja semua bidang lain kecuali Perubatan dan Penerbangan (Lesen)
2. Siapakah yang layak memohon Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) ?
Warganegara Malaysia yang telah mendapat tawaran untuk mengikuti pengajian serta memenuhi syarat kelayakan akademik yang ditetapkan:- i) Umur tidak kurang dari 18 tahun semasa membuat Pembiayaan PPBU dan tidak melebihi  30 tahun semasa tamat pengajian (Permohonan Sijil Kemahiran, Diploma, Diploma Vokasional, Ijazah Sarjana Muda dan Professional). Manakala bagi pemohon peringkat Sarjana dan Ijazah Kedoktoran (PhD) pula, pemohon dikehendaki menamatkan pengajian sebe…

Dari Meja Admin: Yes, Biasiswa Makin Berkurang.

salam malam.
setelah bertungkus lumus dengan phd yang tak sudah sudah, miss hari ni try luangkan masa kat blog kesayangan ni. :)
ok, ramai yang tanya miss macam mana nak apply biasiswa, ataupun ada tak miss tau mana mana biasiswa nak sambung belajar. huhu. miss tak berapa tau sangat sebabnya... news biasiswa dah jarang keluar.
biasiswa mybrain nampaknya pun tak ada buat masa ni, so apa yang miss sarankan untuk bagi yang nak sambung belajar tu.
1. Tunggu ekonomi ok sikit. Mungkin akan ok beberapa tahun. apa yang miss tahu, bila minyak naik harga, ada harapan ekonomi ok. T_T insyaallah ekonomi ok, education fund pun akan disuntik kembali.
2. untuk yang nak sambung dalam beberapa tahun ni, bagi yang ambik research miss sarankan try tengok fellowship universiti. mugkin ada untuk jadi research assistant. tapi kan.. bayaran dia mungkin sangat sikit.
3. try cari biasiswa luar negara. german is free education fee..
4. try cari biasiswa kerajaan negeri. baru2 ni selangor ada keluar biasiswa p…

MyBrain & PTPTN: Permohonan Bersama.

Salam Ukhwah,
Bulan lepas saya ada terima email dari pembaca berkenaan dengan pertanyaan permohonan MyBrain dan PTPTN. saya sertakan sekali pertanyaan oleh beliau untuk rujukan bersama:
1. Saya ada terdengar bahawa My master boleh digabungkan dengan PTPTN. Betulkah boleh jika saya ingin memohon kedua-dua pembiyaan ini?
J: MyBrain boleh digabungkan bersama - sama dengan PTPTN kerana ia adalah pinjaman. saya pun pernah apply kedua - duanya masa MyMaster dahulu.
2. Adakah saya perlu memaklumkan pihak MyBrain setelah memohon PTPTN?
J: Tidak perlu. Kalau anda memohon MyBrain dan PTPTN dalam masa yang sama, dan anda menggunkan duit PTPTN untuk membayar yuran sem pertama, setelah permohonan MyBrain diluluskan, sila inform bendahari universiti anda bahawa anda telah lulus permohonan MyBrain untuk membolehkan anda claim balik yuran sem pertama. ada juga pelajar mengatakan yuran sem pertama tidak boleh dapat balik. wallahualam.
3. Boleh x saudari bagitau macam mana mybrain membayar yuran pen…

Nak Sambung ke X Master Degree?

Salam everyone,
Memandangkan masalah tajaan sudah meningkat, ramai yang bertanya dengan miss adakah ok nak sambung terus pengajian ke peringkat master degree terutama bagi fresh graduate. mehla miss bagitau sikit sebanyak pengalaman miss dalam menentukan hala tuju career.
Dalam menentukan hala tuju career, anda kena tanya diri sendiri apa kareer impian. Jika anda bercita cita nak masuk dalam bidang education, saya sarankan boleh terus sambung ke peringkat sarjana. Kalau anda nak tambah value dalam resume dan bercita cita hendak berkareer dalam industry, consider untuk bekerja dahulu setahun dua lepas tu baru sambung belajar. 
Dalam industry, ramai pelajar mahu target big companies seperti sime darby or petronas, and yes, masters degree is an added value. Tetapi apa yg mereka tgk adalah pengalaman dahulu. Saya adalah seorang pelajar yg mmg nak masuk bidang education so dari bachelor degree saya terus sambung ke masters degree. 
Selepas keluar dari master, saya apply lecturer job, tapi…

Slab Slai 2015 / 2016

salam ramadhan dan petang,

baru baru ni mis terpanggil nak buat post tentang slab / slai disebabkan banyak offer baru dibuka sejak jun lalu. kali ni, mis tengok banyak fakulti dari kejuruteraan dibuka. meh tengok offer dari universiti yang dibuka:
1. Universiti Putra Malaysia (UPM) : Skim Tenaga Akademik Muda (TAM)

Fakulti: Kejuruteraan Pertanian dan Biosistem.
Tarikh Tutup: 19 Julai 2015
Link Website: TAM UPM

2. Universiti Malaya (UM): Slab / Slai 2015

Fakulti: Pelbagai
Tarikh Tutup: Sepanjang tahun
Link Website: Slab / Slai 2015 UM

3. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM): Skim Tenaga Akademik Baru (STAB)

Fakulti: Pelbagai
Tarikh Tutup: Sepanjang tahun
Link Website: STAB 2015 UTHM

4. Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM): Skim Fellowship

Fakulti: Teknologi Maklumat & Komunikasi (FTMK) & Teknologi Kejuruteraan (FTK)
Tarikh Tutup: 15 Julai 2015
Link Website:  Skim Fellowship UTEM

p/s: good luck! :)

Salam Ramadhan 2015

Image
Salam ramadhan, Alhamdulillah ada lagi kesempatan kita masuk ke bulan mulia ni. :) tingkatkan amalan dan jadikan ramadhan kali ni lebih baik dari yang lepas.

p/s: jgn ingat raye je :D

Mencari Supervisor yang Sesuai ~

salam petang n assalamualaikum.. setelah sem ke 3 belajar research ni, mis diterjah oleh beberapa pertanyaan pelajar baru bagaimana nak mendapatkan supervisor yang ok dan sesuai dengan kita. post ni hanya lah pandangan mis, bukanlah penentu akan dapat supervisor yang ok ikut percaturan kita ye. 1. web HR ok, yang penting nak cari supervisor yang ok, masuklah laman website universiti yang anda telah register, masuk bahagian HR dan tengok cv mereka. lihat bahagian research mereka, subjek yang mereka ajar, pengalaman industri mereka dan lain lain. tengok sama ada kita boleh sesuaikan tak dengan kemampuan / kepakaran kita buat research. orang cakap perlu keluarkan tajuk yang kita nak buat, tapi pada saya, tajuk akan berubah2, kadang2 tidak akan mengikut apa yang kita rancangkan dari permulaan. 2. informasi terdahulu selepas dah target beberapa potential supervisor, tulis maklumat2 / copy paste mana2 detail yang penting dan permulaan mencari informasi anda bermula. try cari pelajar2 yan…