Thursday, October 7, 2010

Pengalaman ke Interview Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM 2010

hoho... semalam mis pergi interview Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM.. yelah,, untuk menjadi lecturer lah kan.. saya dapat interview ni bersama beberape rakan2 kelas yg lain.. memang takut sungguh.. sebab? dengar ckp calon sebelum ini,, memang agak scary panel dia..

ok, panel TPM ni dikendalikan oleh one of my lecturer, so saya kenal la kan dr. ni tapi.. i need to be well prepared coz dia ni veli da strict person when interviewing candidate.

mis wat diari sket r,, senang sket nak bace..

8.00 pagi..

mis kat umah time ni,,, seyes da x keruan.. berpeluh2.. hati dok berdebar2.. sbb?? saya takut -- sbnrnye saya x well prepared.. tido pon dlm kul 3.30 pagi smpi kul 7.00 pagi.. gler mengantuk.. kul 8 ni mis baru nak terhegeh2 bukak lappy, print slide dlm 4 salinan mcm tu, then masukkan slide dlm pendrive.. pastu saya pon pergi amik kasut tinggi, masok dlm plastik -- masuk dlm beg... mis pergi pki selipar je time tu coz saya nak bawa motor kan.. kang terpeleot plak..

9.00 pagi..

mis time ni da sampai kat uitm.. dok mencari bilik interview pastu bile da jumpe, saya pon duduk dalam 1 bilik ni ngan other candidates.. menunggu other candidates untuk diinterview.. sempatlah saya beramah mesra ngan candidates yg len.. yg kagumnye, candidates ni kbnyknnye comes from those yg sudah bekerja.. take mc or cuti dat day untuk g interview tu..

10.00 pagi

stil menunggu gak.. mis masih duk sebok menanya current issues yg panel akn tanye kat calon yg sudah diinterview.. ad yg dah diinterview tu, ckp no current issues had been asked but some candidates ditanye bout the issues..

11.00 pagi

mis bukak 3g connection, sambil menunggu ketibaan interview. saya pon melihat2 internet pasal one malaysia and NKRA. ni current issues skrgla nih.. duk bace2 mis pon melihat jam.. da sejam dah ni...

12.00 pm

huii... name ak dipanggil bersame 3 org yg len.. bygkan perasaan saya mcm mana time tu.. boleh ke saya buat?? huhu saya pon masuk ngan perasaan yang panik, duduk bersama dengan dua org lg candidates lelaki from finance background, mis je marketing background.. kami ditanye pasal One Malaysia, NKRA ngan ETP.. wooopppsss.. saya lupe nak bace pasal ETP.. mis hny boleh jwb one malaysia ngan NKRA je.. panel (judge) agak marah dengan kiteorg sbb majoriti nggak tau nak jawab the ETP issue..

pastu kiteorg kene describe ourselves then kene wat mock teaching.. mock teaching ni adlh presentation menggunakan slide n ajar pape yg kite da blaja time degree dulu.. saya present pasal "Facebook Online Marketing". selepas present, panel pon bertanyakan beberapa soklan kat saya n other candidates bout our presentation. jenoh juga nak menjawab.. kalu ok, dia angguk je.. kalu x ok,, marahla dpt kan...

mis nyer slide ade 11 slides tp dpt present berapa slide?? 3 slide je.. other candidates present 1@2 slide sahaje.. mmg x bnyk.. dia soh kite stop kat slide tu then kene explain the whole thing.. 

1.00 ptg

hmm selesai sesi interview bersame panel2 yg agak furious n scary..haha mis x tau sm ade ak dapat ke x tpm ni.. doakan la ak dpt ye.. amin... :))

p/s: thanks to kawan kelas Shazeer sbb memberikan saya tips2 untuk g ke interview tersebut..

0 COMMENTS:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...