aiyakk yayasan bank rakyat

salam petang.. hihi

arini mis twit tolong mak gi ke bandar beli barang2 untuk dimasak time raye haji nanti. raye haji nanti ak beraye di Johor Bharu di rumah kakak sulong atau name manjenye, Along.. (manje ke?)

bulan 6 hari tu ak apply satu biasiswa ni.. name dia yayasan bank rakyat.. biasiswa ni khas untuk anak-anak pemegang saham ataupun orang yang nak apply tu jadi pemegang sahamnye.

biasiswa ni disediakan untuk student ijazah, master n PHD. erm.. nak tengok syarat - syarat nye, leh la Click Here. so time ak amik master ni duit memang x cukup sebab duk kat shah alam kan.. cost living memang tinggi.. adeh..

so dipendekkan cerite, ak telah berjaye disenarai pendek untuk ujian saringan melalui online.. ad sorang kawan kelas ak ni pon, disenarai pendek jugak. pastu bank rakyat bagi 1 email tentang ap yang akan keluar untuk ujian tersebut. nasib baik ak x delete email tu sebab email tu masuk spam folder ak..

ujian tersebut bermule dari 1 november 2010 hingga 12 tgh mlm, 15 november 2010.. aku konpius same ade tengah malam semalam atau pun rini.. then ak pon masok la page FB Bank Rakyat, nak tengokla same ade ade x pasal ujian ni.. then ak tengok ramai jugak yang x dapat menghabiskan ujian tersebut dek server down.. or internet connection x bagus..

ak pon naiklah cuak.. then ak tanye kawan kelas ak, dia cakap dia pun mengalami nasib yang same.. x dapat nak menjawab kesemua soklan.. soklan2 ni hanye diberikan sekali sahaje peluang.

soklan2 tu terbahagi kepade 2 bahagian.. bahagian pertame ade 41 soklan yang hanye dieri mase 30 minit dan bahagian kedua 20 soklan dan diberi mase 2 minit sahaje.. 2 minit ye, bukan 20 minit.. so total mase adalah 32 minit sahaje..

ak ingatkan nak jawab rini.. tapi bile ak dapat tau semalam ade orang cakap yang semalam due datenye, ak ngan kelam kabutnye menjawab jugak lah soklan2 tersebut malam semalam ngan gopoh gapahnye.. plus darah gemuroh yang dari kaki nek ke kepale pastu turun balik ke kaki.. adehh.. then bile dah jawab soklan2 ni, ak tengok laman web dia rini, malam ni baru tutup.. hampeh

time tu (malam semalam) jam dah tunjuk pukul 10.40 malam. huuu nak gi ke cyber cafe nih.. kang mak marah plak keluar malam2.. last2, ak amik laptop ak ke dapur (sebab line situ ok sket) then ak wat kat dapur menggunakan broadband.. memang berani mati aku nih sebab kawan ak yang gune streamyx tu pon server bank down.. ape lagi connection broadband..

aku seyes tawakal je.. ngan prepare x prepare, jawab jelah.. ak pon bersedia ngan pensil , kertas sebab soklan2 dia meliputi soklan tentang bank rakyat, yayasan bank rakyat, pengetahuan am, math, english ngan soklan kreatif..

memang tengah jawab tu memang kelam kabut. tanpe ditemani sesape.. kire wat sendiri la ni.. tetibe ade satu page tu dalam soklan no 24 macam tu lah x silap bahagian A, tetibe dia stuck.. alamakk...

janganlaa.. janganlaaa.. boleh laa.. boleh laa..

tu je yang terucap kat mulut ni.. time tu ak gune google chrome.. bukak beberape tabs. untuk menyelesaikan masalah tu., ak tutup semua tabs yang x berkenaan pastu page yayasan tu load balik dan berjaye ke soklan yang seterusnye.. YESS

bengang jugak kan.. sebab time tu mase dia stil berjalan mase tengah load ke soklan len.. habis mase kat situ.. pastu, dah habis bahagian A, ak pun masuklah bahagian B. seyes cuak sebab kene jawab 20 soklan dalam mase 2 minit.. soklan ape macam nih???

then ak redha sekali lagi.. rupe2nye soklan congak..matematik congak.. tanpe menggunakan kalkulator.. congak.. padanle 2 minit je..

ok dah pun berjaya jawab semua soklan, ak mengucapkan syukur alhamdulillah sebab berjaya untuk menjawab semua soklan.. hmm ak pun x sure dapat ke x yayasan ni.. sebab ak banyak jugak yang konfius soklannye.

p/s: good luck to all yang jawab test ni.. for those yang nak mintak, bulan april dia bukak lagi.. :)






Comments

fasha said…
good info :)
kebetulan tengah nak cari scholarship yg sesuai nie.
phatien88 said…
now yayasan ni tengah open retest for those yang x berjaye answer the online test. :)

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~