Questionnaire by Google Docs!

salam tengah pagi! :)

sekarang mis twit nak introduce satu lagi site yang dapat menyenangkan anda. website ni dipanggil Google Docs! (GD) GD ni sebenarnye leh wat macam2 : words, power point, n etc.. tapi sy nak introduce site ni coz menyenangkan sy membuat Questionnaire untuk projek / assignment universiti.. sy percaya ramai lagi yang pernah membuat Questionnaire kan?

ok, ape itu Questionnaire? -- Questionnaire adalah 1 set soklan yang kite wat untuk orang lain jawab pada satu2 topik yang kite nak wat research. sy ingatkan budak2 kos business je wat mende ni.. tapi dak2 kos len pun ade gak wat mende ni.. leceh..

selalunye ape yang kite wat kalu nak bagi Questionnaire ni kat orang? - fotostat berpuluh2 helai.. kalau 1 helai je Questionnaire tu xpe lagi.. kalau Questionnaire tu 5 helai, n orang yang nak kene jawabnye 100 orang? x ke bankrup! haha memangle kadang2 fikir , xpe kite berkorban demi assignment,, tapi internet ade, gunelah kan.. kite pun kene bayar bil broadband plus kertas fotostat tu lagi.. memang semput.. ok pas fotostat, ape kite wat? mesti nak cari orang kan nak jawab? huuu ni memang jenoh r.. bukan semua orang nak jawab Questionnaire kite, btol?

so Google Docs ni memang menyenangkan student / researcher untuk membuat research.. dia menggunekan sepenuhnye internet.. so x payah fotostat n kuar cari orang..

meh mis twit terang based on the photos below:

ok.. inilah GD! kalu korang x tau mane nak cari bende ni, cari je kat google. GD ni sebenarnye anak Google! site.. so very easy to find.. untuk masuk site GD ni, korang kenela ade google mail.. wat email macam biase di Google dan terus login di GD.

dah masuk, korang tekan create new, n tekan form. kalau korang nampak under "owned by me", sy dah ade 1 Questionnaire yang sy wat dulu - "Questionnaire -Motivational Factors and Customer Loyalty towards E- Marketing".

ok, gambar di atas ni just contoh eh.. leh r belek2.. kihkih,,nak nampak lawa sket Questionnaire ni, tekan kat theme.. nanti ade banyak pilihan theme yang boleh dipilih..

tarraaa!! ok, inilah hasilnye! saya memang suke tema burung biru.. macam twit twit.. kihkih kat tepi Questionnaire ni ade link,.. boleh letak di blog, fb, twitter, email kawan.. etc etc.. bile orang klik kat link tu, orang terus akan masuk ke page di atas n jawab.. nanti di last question, ade button submit.

nilah contohnye sy letak di blog! fb pun ade gak letak.. sy nyer target respodent hanyelah 30 orang.. 30 orang tu dapat dalam mase 3 ari je.. cepat!

finally, inilah hasilnye.. korang dah boleh masuk dalam spss dah or kire manual.. kan senang!

p/s: sape2 nak wat tu, x paham nanti tanye.. mis twit x wat detail sangat.. tupon banyak try and error.. kuikui

Comments

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~