Friday, November 19, 2010

resepi keladi goreng..


salam petang.. rini mis twit duk umah je setelah penat drive semalam dari mersing ke jb then balik semule..

sejak ak balik dari cuti sem minggu lepas, mak ak suke sangat makan keladi goreng. boleh dikatekan setiap hari masak keladi goreng.. ak pun suke jugak keladi goreng ni.. heheh

so, bile dah masak tiap2 hari tu, ak pon dok belajar laa macam mane nak masak bende ni.. sebab my mom masak bit different.. keladi ni kurang manis.. tu yang i like!

ok.. bahan2nye:

1. keladi beli kat pasar.. terpulanglah nak makan banyak mane
2. tepung gandum
3. tepung goreng pisang
4. garam

care2nye:

1. keladi tu disiang dulu.. then dipotong nipis2.. ak suke nipis sebab garing nanti
2. ok untuk tepung gandum, amik 1 mangkuk.. kalu banyak keladi yang nak digoreng tu, gunelah mangkuk yang besar.. 1 mangkuk tepung gandum
3. ok, tepung goreng pisang plak., setenga mangkuk yang digunekan untuk sukat tepung gandum tadi..
4. pastu letak garam secukup rase.. hihi pastu letak air.. air letak sikit2.. jangan sampai terlampau cair..
5. then celup keladi tadi dalam sebatian tepung tadi..
6. pastikan minyak dalam kuali cukup panas sebab nak dapat keladi garing kan.. then letak keladi yang dah dicelup tu dalam minyak panas tu dan goreng sampai garing.. jgn rentong plak

p/s: boleh dimakan bersame2 ngan gule.. ni resepi yang paling senang.. kuikui

2 COMMENTS:

Fello Ariza said...[Reply to comment]

wahhh....

keladi goreng mmg sedap!

phatien88 said...[Reply to comment]

btol! nak rase meh dtg umah.. kuikui

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...