Friday, November 26, 2010

what is tag.. how to make tag...

salam pagi...

hihi.. ni first time mis twit nak ajar satu bende basic blogging to new bloggers! no need to shy to ask! malu bertanye sesat jalan, tol x?

ok, sy memule belajar blog ni pon agak pelik gak tengok orang dok tag2 orang len. mende tu?kalau macam post sy "di tag... jawab2" ni, sy ade dok tag beberape orang untuk menjawab soklan yang same..

ape yang perlu anda wat setelah di tag? -- anda salin balik soklan tu atau pun just copy paste je soklan tu dari blog yang tag anda dan jawab di blog post anda. then ade satu soklan yang mahu anda tag rakan-rakan len. btol? so sy nak ajar care nak set link pada name orang yang nak ditag tu.. set link ni bukan sahaja untuk tag sahaja, malah ape2 function untuk mempromote blog orang, award, dan juge nak masuk kontest! penting nih. meh tengok cara2 nye berdasarkan gambar di bawah (untuk gambar yang lebih jelas, right click, tekan open in a new tab/window):

step 1: tulis name.

ok, untuk step pertame ni, anda kene la tulis name orang yang anda nak tag dalam post anda.. before tulis name tu, tulislaa pape pon anda tulis. ini just tutorial khas untuk tag sahaja.. :)

step 2: highlight

untuk step 2 ni, anda mesti highlightkan keseluruhan name yang anda nak letak link tu. tekan right klik lelame ye untuk highlight.

step 3: url

untuk step ke 3 ni, anda perlu lah ke blog kawan yang nak ditag tu.. copy url dia.. kalu dah tau url dia, x yahla g blog dia kan.. tapi better pergilah blog dia, sebab takut salah tulis.

step 4: masukkan url

untuk step ni, anda perlu tekan the "link" button. pastu dia akan keluar box enter url. kat dalam box tu tekan right click and tekan paste.

step 5:ok!

bile url dah dimasukkan, tekan ok!

step 6: finally!

then, korang leh r tengok name yang nak ditag tu sudah pun ade link! gambar di atas ni in preview mode!

p/s: sy time memule blog pon pening ,, macam mane nak tag org! heheh~~

3 COMMENTS:

nora said...[Reply to comment]

hahahhahahahaa thanks mis twit =p

mis twit said...[Reply to comment]

welcome! :)

SyafiqaNabila said...[Reply to comment]

wah pandainyeerrr bakal pensyarah ni mengajar..hehe

ei, camne nak buat 'you might also like:'. kalo ko pasan kat blog aku takde pun benda tu. kene wat camne ek nak ade link2 tuh..maceh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...