cara nak kemaskan blog ala blog mis twit part 1.

salam malam..

ade beberapa orang dok tanya mis pasal cara nak kemaskan blog. hihi seyes saye tak tau nak terangkan macam mane. hihi.. xpe, saye akan bagi link bagi kamu yang nak kemaskan sidebar macam saye kemaskan sidebar saye.


untuk kemaskan sidebar, dinasihatkan setting tu ubah dulu hanya author je boleh tengok. kang orang tengok kite tengah wat editing, x sedap plak kan.

ok, kali ini mis nak bagitau cara - cara nak kemaskan sidebar supaya jadi auto hide. tapi ala - ala blog ni la ye. part 1 ni saya nak fokuskan pada sidebar -- FRIENDS BANNER.

untukcara- cara nak wat auto hide ni -- KLIK SINI.

ni tutorial dari cik tom. :) pas dah wat, or kalau x jadi, leh tanye saya or cik tom sendiri.

ok, untuk tips2, start dari step 7, ia agak pening and confuse.

1. untuk keyword, pastikan setiap keyword berlainan bagi setiap code yang anda ingin letak. kalu macam saye, saye letak nombor je. senang nak ingat. keyword tu pon kene berlainan pada sidebar yang berlainan (contohnye sidebar saye "come take it, the social network dan juge lovely fren). sume keyword mesti lain (contohnye gift for my follower, dan my fb).

nape ye mesti lain? sebab kalau same, bile anda try bukak kat preview, keyword yang sama pada dua code akan terbuke serentak.

2. jangan lupe untuk background kaler dan juge width. kalu macam saye, sidebar saye kecil dan comel, so kene adjust. wat try and error. jangan putus asa. :)

3. kalau macam "friends banner" saye., anda letak lah semua code banner rakan - rakan anda pada ayat nih -- DI TENGAH2 CODING NI BOLEH MASUKKAN ...

untuk Gift for my follower dan juga My banner., nanti mis ajarkan part 2. :)

p/s: kalau x paham, tanye tau!

credit to cik tom. :)

Comments

deAnza-wAnda said…
kalau x nak tanye??? wekkk.... tin!! kunyet mane??
mis twit said…
kunyet tdo.. x nak tanye sudah!

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~