MARI MENDERHAKA!



salam malam..haha rini mis nak masuk lagi satu segmen dari ben. best segmen ni.. haha

ok, dari blog CMG, www.tiffinbiru.blogspot.com, saye pilih resepi ROTI KENTANG, SESUAI UNTUK SARAPAN. tapi untuk menjadikannye lebih market di pasar - pasar dan market malaysia, saya wat resepi ROTI GILER - GILER KENTANG, SUPPER PUN BOLEH MAM! haha


ok, saye sudah bersedia nak menderhaka dah ni.. jom kite tengok sesi penderhakaan..

bahan - bahan doh roti:

135 ml aiyak beku dari peti eskrim kedai 7 eleven. kedai lain x leh, takut x gebu roti.
3/4 camca teh + garam -- pandai2lah korang nak kacau.
1/2 biji telur (lebih kurang 30 g) - pastikan telor putih amik setengah, telur kuning amik setengah. x amik, x jadi, x makanlah roti tu.
60 gram ubi kentang yang dilecek (rebus, bakar, goreng, masok dalam microwave.. x kesah r pape care pon, asalkan lenyek). kalu nak lebih sedap, panggil jiran tolong. takut tenaga xde.
300 g tepung roti ( hi protein flour) kalau rase x cukup protein, tambahkan ikan rebus untuk menambahkan protein. pastikan ikan itu dilenyek juga oleh jiran anda.
3/4 camca besar susu tepung. pastikan pakai susu anlene sahaje. roti akan rapuh kalau pakai susu lain. anlene lagi banyak kalsium berbanding susu tepung yang lain.
50 gram gula halus. kalau x halus, suruh jiran anda yang dah nak bersiap - siap nak balik tu tumbuk gula kasar ngan lesong batu.
2 camca teh + yis. kacau macam teh + garam kat (2).
1/2 camca teh bread improver. kalau x tau mende alah ni, cari je roti yang tulis diimprove!
1/2 camca teh bread softener. kalau xde kat umah, g pinjam kat jiran yang memang dah x sabar nak balik dari tadi tu.

bahan - bahan kasted

3/4 cawan susu segar. pakai susu kambing. gi cari kambing!
2 camca besar tepung kasted. ni wajib ade, kalu xde, suke hatilah! (marah plak ni.. )
2 camca besar gula halus. lupe nak suroh jiran tumbok gula lebih! tumbok sendiri x boleh?
1 camca teh + mentega.. x yah lenyek. memang xkan bercampurnye mentega ngan teh tu.
1/2 camca teh esen vanilla. ni beli kat kedai mamak.

cara - cara nak bagi ade roti kentang tu.

1. campor je semua bahan - bahan untuk doh, termasuk ikan, teh-teh, roti, susu, dan lain lain. pastu tutup ngan plastik doh tadi. pastikan lalat x hinggap. kalau hinggap, dia x jadi roti kentang, dia jadi roti lalat. tunggu selama 45 minit, nescaya dia turun.

2. keluarkan doh dan uli 1o minit setengah. set time bile nak uli. asingkan doh tadi dan bentuk - bentukkan. x kesah la bentuk bulat ke, bintang ke, bunga - bunga cinta ke. terpulang. tunggu lagi selama 30 minit setengah. ingat! set time, terlebih mase dia, roti akan hilang (dimakan dek lalat). doh tadi diletak dalam loyang yang disapu ngan buttercup, atau minyak masak cap buruh.. kalau xde sangat, pakai jelah minyak baby. asal x melekit sudah.

3. untuk cream kasted - masuk sume bahan dan gaul ngan laju atas api yang manje.

4. pastikan cream kasted tu dah sejok, masuk dalam piping bag dan watlah dekorasi di atas doh - doh tersebut. anda boleh tulis nama anda, tulis nama jiran anda (ni suggestion jek). pastu bakar selama 25 minit setengah dan mam!

p/s: memang sodap!

Comments

deAnza-wAnda said…
ngok la ko tin hahahha....klakar seyh...
Mat Gebu said…
hahaha, eh, best gak istilah api manja..wahh good idea!! ;-)
mis twit said…
thanks mat gebu!
nur said…
menarik ni.. jom masak
mis twit said…
jom nur! sure x jadi! haha
SyafiqaNabila said…
sengal lah ko ni patinnnn!! heheh
mis twit said…
hoho.. memang sengal! haha

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~