Wednesday, January 5, 2011

kenapa harga bawang naik?

salam pagi~~

hari ni mis gi jalan - jalan kat kedai runcit di shah alam bertanyekan harga sekilo bawang merah.. siap tanye harge bawang tu, interview sekali kenape.

before mis balik shah alam ni, saye gilah nak beli bawang kat daerah kampung saye, mersing.. huh, harge dia mencecah rm12 sekilo di pasar besar/lambak.. mak aih.. memang giler betol. pastu saye x jadi nak beli bawang kat situ, saye pon pergilah nak beli bawang kat kedai kampung., harge dia dalam rm8 sekilo. hmm stil mahal.. tapi beli jelah kan time tu sebab begitulah harge dia sekarang.

then tadi time gi jalan2 kat shah alam plak, harge dia rm5 sekilo.. hmm?? macam mane leh turun plak? ke memang dah turun? tapi mamak tu cakap dia x jual sekilo sebab stok limited n saye tengok jugak lah stok dia memang sket. kalau nak beli pun kene sikit je.

so alang2 dah tanye pasal harge bawang tu, saye pon teringat mak saye cakap kat kg before saye balik shah alam, harge minyak petrol dah naik, then harge bawang pon naiklah. hmm?? xkan naik melampau sangat kot.. yelah sebelum ni beli rm3 lebih la macam tu, xkan naik sampai rm 12, 8, 5? giler kaut untung kan??

then saye pon mulelah bertanye pada mamak tu adakah disebabkan harge petrol naik, harge bawang jugak naik? hmm nampaknye jawapan yang diberikan oleh dia agak meleset. mamak tu cakap bukan sebab petrol naik harga bawang naik, tapi disebabkan musim hujan atau banjir yang melanda negara kite dan juga India (yang menjadi supplier utama bawang ke negara kita). disebabkan itulah stok kurang lalu harga dinaikkan untuk mengurangkan permintaan pengguna.. (ala-ala macam teori ekonomi gitu)..

saye tak taulah same ade ianya benar atau fiction belaka.. huhu.. or mungkin kombinasi antara harga petrol naik dan banjir yang menaikkan harge bawang nih.. who knows kan? but now, issue kite more to minyak masak, betol? saye tanye gak mamak tu sama ade minyak masak akan naik harga atau x, n dia cakap x. memang kat kedai tadi minyak masak xde langsung.. huhu

p/s: agak2 pasni ape lak yang akan naik?? hmm..

2 COMMENTS:

kakchik@ella said...[Reply to comment]

aduh .. duh .. duh. sume brg naik hrga eh? gaji akak tak gak naik2 dik. hihi ..

Magrib said...[Reply to comment]

erm.. saya tak buleh dengar barang naik nie... kat johor ni ha kes minyak x selesai lagi nih.. anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Ranking of Malaysian's Heroes, Safee, Shahrul and Fahmi
Skuad MALAYSIA berjaya Benam CHELSEA 3 - 0 
Saya Jamin Shampoo anda guna boleh bawa Penyakit!
Mari lah ROGOL saya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...