filem seram ditolak bulat2?

salam pagi..

jap lagi dah nak masok semayang jumaat. buat laki2 tu, gi semayang!! kuikui

okeh, post kali ni berkenaan ngan pembuatan filem kat negara kite. komedi seram vs seram.. saye sebagai peminat setia wayang, memang agak kureng minat tengok cerita seram berbanding dengan komedi seram.. (kihkih bukan sebab takut ye)

pada pendapat sayela kan, komedi seram lebih mendapat sambutan berbanding dengan seram serius.. hehe rasenye terlampau banyak sangat citer seram kat tv sampai dah boleh agak dah ape yang dibuat hantu tu, ape rupenye hantu tu dll.

dan semalam baru tengok saka jentayu.. alahai.. saka tu budak kecik.. comel je tengok.. kadang2 kesian gak kat budak kecik tu sebab dimekapkan melampau sangat dan saye terpikir x kena kacau ke budak ni.. haaaiiissshh.. naik kesian pon ade.. lawak pon ade..

mungkin kaum melayu kite ni terlampau taksub dengan hantu, sebab tu di buatnye cerita hantu ni.. as malay, saye pon pernah mengalami situasi begini, rasenye situasi yang ditunjukkan dalam filem/ cerita tv langsung x memberikan efek kepada saye yang dah merase lebih dari tu. (bukan nak berlagak, tapi ia adalah kenyataan).. hmm saye rase pon ramai lagi orang melayu yang rase macam tu..

then saye rase better malaysia wat filem komedi seram. bile saye tengok ritu citer "jangan pandang belakang congkak", tergelak jugaklah dibuatnye. n kemunculan "ngangkung" dan "hantu kak limah balik rumah" bakal meletup juge berdasarkan reaksi orang ramai. ngangkung pon dah mengutip rm7.9 juta kutipan dalam masa 20 hari.. cemerlang..


ape elemen yang saye nampak tidak begitu menjadi di dalam kebanyakan filem seram malaysia:

1. hantu yang terlampau obvious. (dah x nampak misteri dah)
2. terlampau banyak efek komputer yang menjadikan cerita hantu tersebut tidak relevan.
3. terlalu banyak bunyi (sepatutnye cerita hantu lebih senyap untuk penonton menghayatinye) membuatkan kite sebagai penonton terase annoying dengan filem tersebut lagi2 kalau bunyi bingit tu datang dari suare2 orang dok menjerit.. adeh,, sakit telinga..
4. plot cerita yang boleh diagak oleh penonton.
5. hantu tiru hantu luar. kostum, cara hantu tu berjalan atau merangkak nampak sangat meniru hantu luar..
6. plot cerita yang terlampau merepek sampai menyampah nak tengok. (lagi2 kalau cerita seram yang berkaitan dengan " oh, aku mimpi je" rase macam nak sepak aje..)
7. menggunakan pelakon yang sama untuk watak hantu.. adeh..da x seram dah..

isnt dat too obvious? takut x?

pada saye, its ok kalau cerita seram itu tidaklah begitu seram, tetapi jalan cerita haruslah interesting dan bagus.. credit boleh diberikan kepada cerita "jangan pandang belakang" dan "congkak".. interesting plot.

kalau cerita seram ni, saye lebih prefer cerita dari jepun ataupun thailand. plot bagus, misteri pon selari... tapi kalau komedi seram, saye rase Malaysia is the best!

p/s: komen hanyelah datang dari saye sendiri.. maaf kalau ade yang tersinggung, kerana saye tahu nak membuat satu filem tu bukanlah mudah.. hikhik

Comments

Nurika Jianie said…
Dah lama tak layan filem . uwaaa~
mis twit said…
jum layan!
fadhdeela said…
betul2...ngangkung best!!! meleleh2 air mata tgk cite nie..kelakar!

im following u :P

Jom singgah: Anak2 Buahku yang Comey!!

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~