The MOST Crucial Interview Question

salam tengah pagi..

hmm.. mase mis sudah terhad untuk mengepost blog post banyak2 coz assignment sudah mulai menimbun.. tensen..

minggu lepas mis masuk kelas OPM 770 (Operations Management).. huahua

then my lecturer give us some tips on how to jawab soklan interview yang paling penting semasa berhadapan dengan employer dan boleh dikongsi bersame rakan2 blogger or pembaca yang mungkin sedang bz mencari kerja tetap. btw, thanks lecturer!


okeh.. apekah soklan itu?

ini dia --

TELL ME WHY SHOULD I RECRUIT YOU?


penting kan? jawapan bagi soklan ini yang akan diberi selepas ni berdasarkan konsep operation management.. sape tak tau operation management? angkat kaki.. okeh ni definition OPM ni --

management of the resources and value - added activities required to produce and services by an organisation (Davis, Aquilano, Chase 2008).

nape perlu tau definition ni? nanti mis relatekan.. (bukan niat saye nak ajar subjek MBA ye,, saje nak share with all macam mane nak bagi jawapan yang strong to employer and kenape jawapan tu jadi macam tu.)

ok, jawapan bagi soklan interview di atas adalah seperti berikut:

YOU SHOULD RECRUIT ME BECAUSE I WILL HELP THE COMPANY TO GROW BIGGER BY SOLVING PROBLEMS WITHIN IT AND EXPANDING ITS BUSINESS.

kalau ade ayat lain yang lebih sedap dan membawa makne seakan - akan same ngan ayat diatas bolehla gune..

kaitan antara definition OPM dan juge jawapan interview tu adalah:

- anda sebagai pekerja akan memberikan value added benefit kepada company tersebut by helping the company solving their problems and expanding their business.. bile itu terjadi, kompeni tersebut mampu mengeluarkan lebih banyak produk / servis mereka dan menaikkan lagi business mereka ke tahap yang lebih tinggi.. (paham? x paham, abaikan.. hikhik)

p/s: kalau jawapan anda boleh dikhususkan lagi kepada prospek kerje yang anda akan buat, contohnye sales, anda boleh cakap " you should recruit me ...... and expanding its sales", if position yang diminta itu adalah sales exec, LAGI BAGUS.

sori kalau pencampuran kedua2 bahasa memeningkan kepala anda.. sile pakai minyak cap kapak dengan segera ye.. harap maklum.. :)

Comments

princeduyong said…
hurm...guna masa sebaiknya...dahulukan yang utama.... ;)

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~