Sombong~ is it necessary?

salam malam~

esok mis dah nak balik kampong~~ yeah~ nak bawak gitar balik kampong~ huuu

post kali ni berkaitan ngan orang sombong. pe tu sombong? meh kite tengok definisi sombong.

sombong bererti terasa kelebihan dan kehebatan pada diri sendiri, dan ditambah dengan sifat suike menghina dan merendahkan orang lain.

ha.. tu dia definisi sombong.. ape yang anda dapat dengan sifat sombong?

ini yang pikir bile anda sombong:

1. aku lebih bagus dari mereka / dia. (lebih kaya, lebih lawa /ensem, lebih pandai dll)
2. dorang mesti x leh lawan ak nyer.
3. hish, menyampahnye aku ngan dia ni.
4. mesti dorang pikir aku ni lebih bagus dari mereka.
5. mesti dorang salute giler ngan aku.

ini yang orang pikir bile anda sombong.

1. hek eleh.. bajet bagus.
2. ade orang la lebih bagus kot dari dia, dan lebih baik.
3. sombong je lebih, masuk kubor pakai kain putih gak.
4. tak payahla nak sombong, kawan xde, musoh tambah.
5. ingat orang suke la tu ko sombong??

haha.. mis selalu jugak berdepan dengan orang macam ni. dalam hidop orang2 macam ni selalu muncol di:

1. shopping complex yang ala2 besar (pavillion ke, mid valley ke)
2. pemandu
3. rakan kelas
4. housemate / dormmate
5. time raye
6. blogger.. haaa sape terase??? hahah

sebenarnye di mane2 ade aje orang sombong ni.. cume kat atas ni ramai le orang gitu.. ramai cakap mis ni muke sombong.. eh, saye sombong ke?? bentuk muke je sombong, tapi dalam hati ade taman (puji diri sendiri -- jangan wat ni x elok..hahah)

"alah, ake peduli ape orang nak cakap aku sombong?? ade aku kesah??"

eh, korang kene kesah sebab:

”Dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong, karena sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung.” [Al Israa’:37]

”Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.” [Luqman:18]

Dari Ibn Mas’ud, dari Rasulullah Saw, beliau bersabda: “Tidak akan masuk sorga, seseorang yang di dalam hatinya ada sebijih atom dari sifat sombong”. Seorang sahabat bertanya kepada Nabi Saw: “Sesungguhnya seseorang menyukai kalau pakainnya itu indah atau sandalnya juga baik”. Rasulullah Saw bersabda: “Sesungguhnya Allah Swt adalah Maha Indah dan menyukai keindahan. Sifat sombong adalah mengabaikan kebenaran dan memandang rendah manusia yang lain” [HR Muslim]

p/s: tazkirah untuk rini plus pendapat saye yang x seberape.. kuikui

Comments

biella93 said…
kite tak suka ngn org yg sombong ni . sbb dorg rase dorang tuh da ckop bgos . tak elok pon sombong2 ni . t memakan diri . uhuhuh
mis twit said…
@biella - betul2.. mende ape yang dorang dapat kan??

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~