Tuesday, February 15, 2011

menjawab pertanyaan cik normah~~

salam maulidurrasul~~ hihi dah agak lame mis x update yek.. dek bz..

okeh, tadi dok tengok blog.. ade pertanyaan pasal MBA oleh cik normah kat shoutbox.. sori ye.. x perasan.

okeh, cik normah nak amik MBA ye.. :) MBA memang mencabar. hihi tapi paling mencabar di UiTM Shah Alam ini adalah duit. hehe tak taulah kalau kat UiTM Permatang Pauh tu boleh save duit kan..

ok, nak masuk MBA ada beberapa peringkat.

1. anda hendak lah membuat application ye di UiTM nyer website. dia akan bukak pada certain time. kene selalu bukak - http://ipsis.uitm.edu.my/. pastu kene beli BSN. then baru leh apply.

2. ade interview. certain batch kadang2 dia ambik sikit, tapi macam batch saye, dia ambik ramai, dalam 60 orang. time saye ade 3 kelas. pastu time junior kiteorang plak dalam 20 orang je dia ambik. agak susah la interview dia. competition sangat tinggi. time saye interview dulu ade 200 orang lebih diinterview, yang dapat hanyelah 60 orang. bayangkanlah..

3. dah dapat offer tu, watlah solat sujud syukur .. hehe pastu yuran setiap sem lebih kurang rm 2000. boleh mintak My Master (bajet kerajaan) untuk cover yuran.

4. kelas sem 1 memang agak pack. satu sem merangkap dalam 6 subjek. setiap satu 3 jam kredit. assignment boleh dikatakan setiap kelas ade saje assignment yang akan diberi. memang sangat bz.

5. penggunaan bahasa inggeris boleh dikatakan sangat penting time master ni.. dalam interview itu pun kamu mestilah bercakap secara spontan dalam bahasa inggeris. yang penting spontan ye.

6. assignment merangkap individu, dan kumpulan. MBA UiTM juga mewajibkan setiap pelajarnye mengambil ABR (Applied Business Research) membuat sedikit penyelidikan. ABR ni akan bermula dari sem 1 dan berakhir pada sem 3.

kalau cik normah ade pertanyaan lagi, leh la email saye di phatien88@gmail.com. :)

p/s: saye ni pelajar sem 2 MBA UiTM. lagi 1 sem.. sempot. hukhuk

5 COMMENTS:

deAnza-wAnda said...[Reply to comment]

aku dip pon x habeh g camneer weh..hihih

mis twit said...[Reply to comment]

chaiyok2! leh nyer!!!

AmarRipin said...[Reply to comment]

salam
nak tanye
BM770 dgn BM 771 mana lagi susah?

kes saya ni, masa apply rase dh tekan dah 770, pahal masa nak register next week ni dpt 771...adoii la


amar

mis fatin said...[Reply to comment]

Bm 770 adalah full time MBA n bm771 adalah executive MBA (EMBA). Totally lain. Kalu nak ikut susah dua dua sama je cume bm770 lebih bz. Sy cdgkan awak tny admin GBS balik sebelum tarikh tutup register subjek spy xde kekeliruan.

AmarRipin said...[Reply to comment]

tq atas info..
redha je la 771 tu hehehe

baru je lps register td..

thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...