Wednesday, May 30, 2012

Pertanyaan Baru MBA: Fresh Grad?

salam pagi..

post kali ni, mis copy paste je dari email mis. pertanyaan dari seorang pembaca blog saya. 

P untuk Pembaca, dan M untuk Mis (saya lah tu)

P: salam. saya on the way habis degree account insyaallah jun ni final. then saya nak apply MBA uitm so on Sept ni boleh la start class by coursework tu. So mcm mana ye? freshgrad mcm saya ni boleh tak apply terus master ni.

M: Untuk nak sambung tu, saya x berapa pasti boleh atau x, sebab awak fresh grad lagi kan. Selalunya dia akan ambil 2 tahun experience kije. Tapi saya nasihatkan awak try apply je. Mana tau nasib menyebelahi sebab batch saya dulu ramai fresh grad diterima masuk.If x dapat, jangan putus asa, try apply lagi tapi dalam masa yang sama, kerjalah dahulu k.Lagi satu, awak trylah jugak apply for master in accountancy. Mungkin pluang lebih cerah sebab mba ni ramai orang apply. Mungkin pluang tu agak kecil.

P: thanks. tapi awak ada suggestion tak MBA nak buat kat tmpt lain? saya perlukan guide ni sebab uitm pun end of this month due date dia nak register MBA ni kan. btw saya minat business n nak switch dari account sekarang ni to MBA. 

M: Ok, kalau universiti lain, awak boleh try upm. Upm sy rase dia boleh ambil fresh grad. Tp upm ni dia nak skrol, so awak perlu convo dulu. Len2 u mcm ukm, um, utm, uum. Saye x pasti yg len ni boleh ambil fresh tp um n utm mmg confirm akan ambil yg ada experience.Cume kalau awak bernasib baik uitm nak ambil fresh, x payah ad skrol pon xpe. :)

P: Oooo mcm tuuu. if unisel n mmu awak rasa ok tak?

M: Saya kurang pasti ipts. Yg sy tau ipta je banyak. Cume beza antara ipta n ipts adalah pada yurannya. Ipts lebih mahal dr ipta. dan uitm mba yang paling murah berbanding dengan ipta yang ada mba. sebab itu ramai yang mohon mba uitm. Tapi kalau tiada masalah untuk bayar yuran, mane2 U pon x kesah. If awak nak the best quality of mba, saya cadangkan upm sebab dia ada the best business school.

P: ok thanks. tapi saya otw final bulan 6 ni dan due date tutup application master ialah 31 may ni. So boleh ke saya apply je skrg since uitm kan nak ACADEMIC TRANSCRIPT the whole degree. Atau saya just hantar jea pt4-pt7 punya TRANSCRIPT? n pt8 punya tak ada since otw buat final bulan 6 ni. 

M: Saya rasa tak boleh la awak. Sebab saya dulu pon hantar full result. Hantar mini transkrip pon xpe without ori nyer. Tp awak try je hantar. Mane tau dia consider.

p/s: macam tu lah lebih kurang pertanyaan nye. harap dapat membantu anda semua sambung belajar!

0 COMMENTS:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...