Tukar Blog Template Via Notepad Part 2 ~

salam malam..

ok, semalam mis dah buat satu post pasal ni. KLIK SINI kalau nak tahu lebih lanjut. ok, kali ni pulak kita sambung. ok, lepas anda dah login blogger, anda tekanlah mana blog yang anda mahu tukar template dia. pastu cari button  "template" dan dia akan keluar macam di bawah ni. tekan "Edit HTML".


 pastu akan keluar macam bawah ni. tekan proceed.


setelah itu akan keluar Template, Edit HTML macam bawah ni. pergi ke notepad sebelum ni yang ad XML skrip tu. tekan Ctrl + a dan tekan Ctrl + c (copy). buka kembali blogger anda dan tekan Ctrl + v (paste) ke dalam kotak Edit HTML tu.


setelah buat macam tu, nak tahu template tu menjadi ke tak, tekan "preview". kadang - kadang developer bagi template ada buat salah pada template dia mengakibatkan template tu x jadi. kalau benda sebegitu terjadi, pergi balik mana2 website, dan download template yang lain dan buatlah kembali tutorial ni dari part 1 ok? 

jika anda berpuas hati dengan template tu (kira menjadilah kan) anda boleh tekan " Save Template" dan hayati template blog baru anda. :)

p/s: selamat menukar! :)


Comments

Popular posts from this blog

MBA UiTM. Mahu Join?

MyBrain 15 MyMaster : Surat Tawaran, Yuran, Pembayaran Balik

Gong Xi Fa Cai to my best fwen!~